Annonse
08:31 - 16. mai 2018

Brød, sirkus og politikk

«Hvor er arbeiderklassen», spurte den tyske skuespilleren Benny Claessens fra Berliner Festspieles prangende hovedscene – og fikk én hånd i været som svar fra salen.

Fra Deutsches Schauspielhaus Hamburgs iscenesettelse av Jelineks Am Königsweg med Trump-aktig konge og det hele.  Berliner Festspiele
Annonse

Er dette begynnelsen på slutten eller slutten på begynnelsen, lurer jeg, på vei til min første forestilling på teaterfestivalen Theatertreffen. Det er en slags sirkeldramaturgi å spore i Theatertreffen-programmet og i Berlins teaterprogram mer generelt disse ukene.

Omstridt sjefsbytte. Hovedprogrammet til festivalen, som er en del av Berliner Festspiele, består av årets ti mest bemerkelsesverdige forestillinger innen tysktalende teater. Årets Theatertreffen åpnet med nesten syv timer lange Faust – som var regissør Frank Castorfs avslutningsforestilling da han (etter 25 år) måtte gå av som teatersjef ved Volksbühne for om lag et år siden.

Dermed plasserer Theatertreffen seg midt i byens store debatt det siste året: nemlig sjefsskiftet ved Volksbühne. For en drøy måned siden fratrådte Castorfs etterfølger, Chris Dercon, stillingen – etter mindre enn et år i sjefsstolen. Perioden har vært mildt sagt turbulent, med et teaterhus som har gått gjennom massive endringer på svært kort tid. Det fascinerende, sett fra Norge, er hvor vidtspennende protestene mot sjefsskiftet har vært.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.