Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Aldri løpe

18 år inn i karrieren, gjør Eleanor Friedberger det alle artister burde gjøre.

Foto: Chris Eckert / Border Music
Annonse

Et rart fenomen jeg husker fra oppveksten, var den evige mistroen til synthesizere. Djevelskapen selv, som onde managere og produsenter la på etter at artistene var skyflet hjem i taxi for kvelden. Det falt purister og anmeldere tungt for hjertet når Led Zeppelin, eller Åge Aleksandersen for den saks skyld, piffet opp lydbildet med de digitale nyvinningene Yamaha GX-1 eller Roland Juno 60. Ifølge journalist Chris Bohn lå hele redaksjonen til Melody Maker og rullet i latter over Zeps In Through The Out Door i 1978.

I dag er det utenkelig, ja, nesten umulig å spille inn musikk uten hjelp av våre digitale mikrovenner. Og i mitt hyllesystem finnes en egen sub-sjanger av klassikere der «synth-etter-mørkets-frembrudd» står igjen som den sentrale ingrediensen. Albumet jeg først tenker på er Marianne Faithfulls Broken English (1979). En plate som plukket henne opp fra rennesteinen, og der hun, blant svevende synth-pålegg, synger raspende om isolasjon, ensomhet og splintrede drømmer. Samme albumet tenkte jeg umiddelbart på da jeg hørte Eleanor Friedbergers fjerde soloalbum denne uken.

Ukululeko. Lesingen av en av fjorårets mest omtalte musikkbøker, Lizzy Goodmans Meet Me in the Bathroom (Rebirth and Rock and Roll in New York City 2001-2011), var ingen udelt glede. Rockens siste sjobang i Brooklyn, for bemidlede barn av den øvre middelklassen, har muligens stått seg i en og annen chic motesammenheng, men musikalsk ble jeg forbauset over hvor få emosjonelle bånd jeg kjente i gjenhøret med The Strokes, Yeah Yeah Yeahs eller hva det skulle være. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse