Annonse
00:00 - 13. april 2018

– Vi er ikke et stakkarslig felt som trenger hjelp utenfra

Sterke aktører vil bruke store summer for å lokke kunstmessen Art Basel til Oslo. – Ganske naivt, sier Natalie Hope O’Donnell i Norsk kuratorforening.

Bortkastede penger: Natalie Hope O'Donnell, styreleder i Norsk kuratorforening, mener summene Art Basel krever heller burde gått til å styrke kunstfeltet innenfra. Foto: Knut Egil Wang
Annonse

3,4 millioner ligger på bordet. For pengene skal det utredes om Oslo skal bli en av tre nye samarbeidsbyer i prosjektet «Art Basel Cities», signert den sveitsiske kunstmessen Art Basel. I dag er Art Basel en av verdens største kunstmesser, og tiltrekker seg både penger, oppmerksomhet og kjendiser. Byene kunstmessen velger skal få skreddersydd et opplegg med mål om å internasjonalisere den lokale kunstscenen og stimulere utviklingsmulighetene kulturelt og økonomisk, ifølge messens hjemmeside. Da Art Basel Cities ble lansert i mars 2016, sa forretningsdirektør Patric Foret til nettstedet Artsy.net: «Vi skal ikke starte messer, og vi skal ikke åpne auksjonshus. Alt annet er mulig.»

Selv om det faktiske innholdet i cities-initiativet er like udefinert to år senere, jobbes det hardt for at kunstmessen nå skal velge Norge. Blir Oslo valgt, vil det kreve ytterligere 185 millioner – fordelt over tre år – å være Art Basels samarbeidsby i Europa.

Natalie Hope O’Donnell, styreleder i Norsk kuratorforening, har vanskelig med å forstå hva Art Basel kan tilføre Oslo som kunstby:

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia