Annonse
00:00 - 13. april 2018

– Vi er ikke et stakkarslig felt som trenger hjelp utenfra

Sterke aktører vil bruke store summer for å lokke kunstmessen Art Basel til Oslo. – Ganske naivt, sier Natalie Hope O’Donnell i Norsk kuratorforening.

Bortkastede penger: Natalie Hope O'Donnell, styreleder i Norsk kuratorforening, mener summene Art Basel krever heller burde gått til å styrke kunstfeltet innenfra. Foto: Knut Egil Wang
Annonse

3,4 millioner ligger på bordet. For pengene skal det utredes om Oslo skal bli en av tre nye samarbeidsbyer i prosjektet «Art Basel Cities», signert den sveitsiske kunstmessen Art Basel. I dag er Art Basel en av verdens største kunstmesser, og tiltrekker seg både penger, oppmerksomhet og kjendiser. Byene kunstmessen velger skal få skreddersydd et opplegg med mål om å internasjonalisere den lokale kunstscenen og stimulere utviklingsmulighetene kulturelt og økonomisk, ifølge messens hjemmeside. Da Art Basel Cities ble lansert i mars 2016, sa forretningsdirektør Patric Foret til nettstedet Artsy.net: «Vi skal ikke starte messer, og vi skal ikke åpne auksjonshus. Alt annet er mulig.»

Selv om det faktiske innholdet i cities-initiativet er like udefinert to år senere, jobbes det hardt for at kunstmessen nå skal velge Norge. Blir Oslo valgt, vil det kreve ytterligere 185 millioner – fordelt over tre år – å være Art Basels samarbeidsby i Europa.

Natalie Hope O’Donnell, styreleder i Norsk kuratorforening, har vanskelig med å forstå hva Art Basel kan tilføre Oslo som kunstby:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse