Annonse
00:00 - 13. april 2018

Å synge med ord

Spruddel og velklang er ikke helt nok for å få musikken til å tale.

Subtile detaljer: Fiolinist Maria Angelika Carlsen. Foto: Sigrid Bjørbekkmo
Annonse

Det unge, norske Ensemble Allegria er igjen ute med en imponerende plate. Innsatsen alene gjør inntrykk – ensemblet har siden starten i 2007 nå hele fire utgivelser bak seg. Men ikke minst er det slående hvordan spillet og klangen utvikler seg. Det skjer i et repertoar som blir stadig mer krevende, og når det ensembletekniske grepet også blir mer solid, gir resultatet mye å glede seg over.

Verkene på årets utgivelse er begge klassikere. Den noe uvante koblingen vitner imidlertid om en kresen bevissthet i programmeringen. Mozarts Sinfonia Concertante for fiolin, bratsj og orkester, skrevet i 1779, er wienerklassisisme av edleste merke. Musikken er sprudlende briljant, men også dyp og ettertenksom, spent ut i en både majestetisk og ydmyk Ess-dur. Arnold Schönbergs nærmest symfonisk anlagte langdikt for strykere, Verklärte Nacht, er høyromantisk fabulering på bristepunktet, også skrevet i Wien, men drøye hundre år senere.

Strøm av velklang. Likevel er det ikke bare det geografiske som binder verkene sammen. I alle fall ikke om vi tar utgangspunkt i noe som var nærmest selvfølgelig på Mozarts tid, og som også var gyldig, om enn på en litt annen måte, for Schönbergs generasjon. Jeg tenker på forholdet til språk. Det handler ikke primært om musikkens mening eller betydning, men heller om artikulasjon, uttale, diksjon; om hvordan musikalske fraser og setninger plasseres og vektes i tiden. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse