Annonse
14:21 - 11. april 2018

Nasjonal nostalgi kan være utrolig gøy – og utrolig farlig, skriver Emil Flatø.

Nasjonal nostalgi kan være utrolig gøy – og utrolig farlig, skriver Emil Flatø.

Nostalgi: Kan vi lære noe av den nye norske tv-serien, Lykkeland, om fremveksten av oljenasjonen Norge. Her holdes forlovelsesselskap for redersønnen Christian (Amund Harboe) og bondejenta Anna (Anne Regine Ellingsæter). Foto: Petter Skafle Henriksen / NRK
Annonse

«Det føles som om det var en mer barmhjertig periode», sa Mai Chusonji nylig til New York Times. Chusonji, halvparten av popduoen Bed In, var ikledd et svært kort miniskjørt og en dobbelkneppet jakke med skulderputer og et glorete trykk som viser Tokyos nattelys.

Chusonji snakket om åttitallet, om tiden før en massiv boble sprakk i den japanske økonomien, og sendte en nasjon på drøyt hundre millioner mennesker inn i en periode med prisnedgang, lønnsfall, og sparepolitikk.

I de magre årene har tiden før boblen sprakk blitt sett på som noe harry, en skamfull påminnelse, kanskje, om et helt samfunn som festet som om morgendagen aldri ville komme. (Moren til Mai Chusonji husker visstnok nesten ingenting fra åttiårene, fordi hun var «altfor opptatt med å være ute og ha det gøy».)

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse