10:40 - 10. april 2018

Mikke Mus møter Reveenka

Over gran og stubber med hundre års kunstmanifester.

Uavhengig av ordene, er Verks audiovisuelle tablåer fantasieggende nok til at sinnet ikke tenker på morgendagens gjøremål. Foto: Alette Schei Rørvik

Fire kunstnere i hvite maleskjorter, og en svartkledd rotte, forsøker iherdig å få et svært lerret gjennom en dør, som åpenbart er for liten. Kunstnere er ikke først og fremst kjent for å være praktiske, men kreative. Til slutt løfter de lerretet over veggen. Situasjonen er et fint bilde på utgangspunktet for Verk Produksjoners forestilling Manifest United, som har tatt utgangspunkt i kunstmanifester fra de siste 100 årene.

Inn i Dovregubbens hall. Det er nemlig ikke realistiske mål og rasjonelle begrunnelser som utgjør de beste manifestene, snarere tvert imot. Verk har samlet tekster fra ulike perioder og kunstformer, fra det franske teatermennesket Antonin Artauds Manifest for et teater som sviktet (1926) til den amerikanske arkitekten Lebbeus Woods’ Manifesto (1993). Det alle tekstene har til felles, er et brennende engasjement for kunsten med stor K, som forfatteren selv mener å ha nøkkelen til.

Etter å ha kommet seg til forscenen med lerretet, stiller de fem skuespillerne seg på rekke og ser på oss. Undersøkende, åpne og nysgjerrige tar de inn publikum. Dette naive uttrykket er typisk Verk Produksjoner, som fyller 20 år i år. Energien de utstråler har en merkelig beroligende effekt, samtidig som iakttagelsen anerkjenner den sosiale situasjonen som teater er. De er like spente som oss på hva som kommer til å skje.

Annonse