00:00 - 27. april 2018

Leve dystopien

Sesong to fra den kristenfundamentalistiske republikken Gilead gir publikum mer av alt de vil ha.

Når sesong to av The Handmaid's Tale nå har premiere, føles serien betraktelig mindre profetisk og presserende enn for et år siden. Foto: HBO

Få tv-serier er lenket til et øyeblikk og et sett med spesifikke politiske og sosiale omstendigheter i samme grad som første sesong av The Handmaid’s Tale. Den ti episoder lange filmatiseringen av Margaret Atwoods roman fra 1985 var engasjerende og tidvis svært godt regissert tv-underholdning, men dens voldsomme gjennomslagskraft må tilskrives at den hadde premiere kort tid etter at Donald Trump hadde ridd en bølge av overgrepsskryt og løfter om å straffeforfølge abort, helt inn i Det hvite hus.

Da USA ble kastet ut i et politisk og ideologisk kaos etter presidentvalget i 2016, synes plutselig avstanden mellom seriens univers – republikken Gilead, der kristne fundamentalister styrer, og fruktbare kvinner er fødemaskiner – og seernes egen verden forstyrrende, reality-tv-pirrende liten. Spørsmålet er hvordan en serie går videre etter at øyeblikket som lader den med aktualitet og får den til å føles genuint viktig, har passert – eller kanskje rettere sagt: om den trenger det.

Ti sesonger? Når sesong to av The Handmaid’s Tale nå har premiere, føles serien betraktelig mindre profetisk og presserende enn for et år siden. For på tross av at Trump har fortsatt å flørte med autoritært og sjåvinistisk tankegods i sine uttalelser, har hans faktiske politikk vist seg å være til forveksling lik ordinær republikansk politikk, og dermed har frykten for at amerikanske kvinner står i fare for å miste stemmeretten – og det som verre er – blitt dempet betraktelig.

Annonse