Annonse
00:00 - 13. april 2018

Kultne toner

En kort introduksjon til musikken med det glassaktige blikket.

Guru med Rolls-Royce: Bhagwan Shree Rajneesh med noen av sine tilhengere. Foto: Netflix
Annonse

«Maharishi, you little twat, who the fuck do you think you are? / Maharishi, what have you done? You made a fool of everyone», hveste John Lennon, tydelig misfornøyd med sitt to måneders lange opphold i guru Maharishi Mahesh Yogis ashram i Rishikesh ved elven Ganges.

Denne fredagen er det nøyaktig 50 år siden Lennon skrev det første utkastet til sangen «Sexy Sadie», ventende på en taxi til Delhi. Han hadde ikke funnet svaret der heller, og forlot Rishikesh i en strøm av paranoia, sinne og olme rykter. «Vent», skal Yogi ha tryglet ved utgangen. «Snakk til meg!» Men ingen ville høre på den skjeggete guruen lenger.

The Beatles var langt fra de eneste som søkte lykken blant guruer og sektledere i 1968. Samme år plukket den ulykksalige Beach Boys-broren Dennis Wilson opp to haikende medlemmer av Manson-familien langs Sunset Boulevard, og like etter flyttet fengselsfuglen Charles Manson inn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse