12:03 - 25. april 2018

Kom igjen, la oss strømme god film lovlig, skriver Emil Flatø.

Kom igjen, la oss strømme god film lovlig, skriver Emil Flatø.

KVALITETSKRISE: Filmutvalget på internett i Norge føles omtrent like variert som i filmterapiscenen fra «A Clockwork Orange». Et forsøk på å bygge et felles, europeisk strømmemarked har stagnert. Finnes det noe håp på nett for norske filmfans? Foto: Warner Bros Pictures / NTB Scanpix

En ting har slått meg nå som strømmetjenester for film er blitt stort, norske brukere av den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time er blitt straffeforfulgt, piratnedlastningsstedet The Pirate Bay er stengt ned et utall ganger, og nedlastning liksom skal være på vikende front: Det er tilnærmet umulig å se kvalitetsfilm på internett. Lovlig.

Utvalget av kritikerfavoritter hos de store strømmetjenestene ser man seg fort gjennom, og det eneste stedet som kompenserer er et cinematek på nett, Mubi, som tilbyr tretti titler, hvorav én blir skiftet ut hver dag. Statskanalen har kanskje rettigheter til å vise ti filmer om gangen.

Selv om ulovlig nedlastning og strømming har gått ned de siste årene, er det fortsatt utbredt. Men i spørreundersøkelser svarer flere av dem som ser ulovlig, at det ikke står på betalingsviljen. Det handler snarere om at internett har vent befolkningen til en form for kulturforbruk som egentlig er helt logisk: At det skal gå an å se de filmene som finnes der ute.

Annonse