Annonse
00:00 - 06. april 2018

Hellas i solnedgang

 Ondskapens banalitet får tre kvinnelige ansikter i en urovekkende norsk dokumentar om det nynazistiske partiet Gyllent daggry.

Demokratisk vrakgods: Nynazistiske Gyllent daggry ble Hellas’ tredje største parti ved parlamentsvalget i 2015.
Annonse

«Det var mye prat om etnisk bakgrunn», kommenterer regissør Håvard Bustnes (Blod og ære) tidlig i sin nye dokumentar Hatets vugge, der han har fått tilgang til Gyllent daggrys innerste gemakker. Den nynazistiske organisasjonen var Hellas’ tredje største parti ved forrige parlamentsvalg i 2015.

Bemerkningen har en blanding av naiv undring, satirisk hån og oppriktig uro som også preger tonen i mye av filmen. Dette skal vise seg å være en godt egnet og effektiv filmatisk strategi.

Hatets vugge balanserer imponerende godt mellom komikk og alvor, godtroenhet og sylskarp skepsis. Bustnes har fått med seg dokumentarlegenden Nick Broomfield (Tracking Down Maggie, Kurt & Courtney) som medprodusent, og trønderen fremstår på mange måter som en mild og famlende versjon av den mer pågående briten, der han bærer rundt på sin store mikrofon og lar sine egne anstrengelser for å få filmens hovedpersoner i tale bli en sentral del av filmens fortelling (Broomfields kjennemerke som filmskaper).

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse