Annonse
00:00 - 06. april 2018

Fra kaffehus til sosiale medier

– Ingen journalistikk uten frihet, skrev den journalistiske pioneren A.O. Vinje i 1851. Ny utstilling gransker Vinjes idealer opp mot hundre år norsk pressehistorie. 

Fremdeles relevant: – Dagens mediebilde gjør det fristende å trekke frem Vinjes forsvar for en anstendig, gjennomtenkt journalistikk, sier Trond Haugen, kurator for utstillingen om A.O. Vinje og norsk pressehistorie ved Nasjonalbiblioteket.
Annonse

«Vinjes artikkelserie om journalistikkens funksjon og rolle burde være pensum på ethvert journaliststudium», sier Trond Haugen, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Haugen er kurator for utstillingen Journalistikken – fridomens sjanger? A.O. Vinje og norsk pressehistorie, som åpner på biblioteket denne uken. 200 år etter at forfatteren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje ble født, skal tekstene hans om journalistikk danne bakteppe for en ny gjennomgang av pressens rolle i norsk offentlighet de siste hundre årene.

– Det ligger litt i Nasjonalbibliotekets mandat å bruke slike anledninger til å tenke gjennom forfatterskap på nytt, noe vi også tidligere har gjort med forfattere som Camilla Collett og Henrik Ibsen. Likevel er det noe eget med Vinje, som ved siden av enkelte store verk, etterlater seg et enormt journalistisk forfatterskap, sier Haugen

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse