Annonse
00:00 - 20. april 2018

Fjellheimskunnskap

Mountain er kvalitetsporno som forbløffer, pirrer og etterlater deg merkelig tom og brydd.

Høystemt: Seerne blir bombardert med spektakulære dronebilder av fjellsider, knivsegger, bergknauser, islagte tinder og blankskurte granittvegger.
Annonse

«I små doser henfører det, i store utsletter det», lyder Willem Dafoes stemme mot slutten av Mountain, en dokumentar om – ja – fjell. Observasjonen er en slags advarsel om bergenes lumske og overveldende sider, men innenfor rammen av filmens fortelling, er det vanskelig å ikke forstå det som en advarsel også filmskaperen med hell kunne lyttet til. 

På dette tidspunktet er vi blitt bombardert med over en times spektakulære dronebilder av fjellsider, knivsegger, bergknauser, islagte tinder og blankskurte granittvegger. Her er bergarter nok til et helt orkester. Men for regissør Jennifer Peedom (som sist regisserte den langt mer tankevekkende og komplekse Sherpa) er ikke dette tilstrekkelig. Derfor har hun invitert Det australske kammerorkesteret inn i studio for en spesialinnspilling av klassiske svisker (hun dokumenterer begivenheten i filmens sorthvite prolog): et element som dessverre overlesser, mer enn det supplerer lydsporet.

Sinnets fjell. Ordene i filmen er ikke Dafoes egne, men tilhører den britiske fjellklatreren, journalisten og forfatteren Robert Macfarlane, hvis bok Mountains of the Mind (2003) utgjør mye av basisen for den oppleste teksten. Macfarlane er språkbevisst til tindspissene, og gir Dafoe muligheten til å meske seg i velformulerte setninger og uttrykk, fra de første fjellbestigernes lytting til «the siren song of the summit», deres ønske om å erstatte «mystery with mastery», hvordan fjellene er «bølger av stein» og farene ved dem bærer i seg «forferdelig glede og grusom prakt». I flere slike stunder – der droneteknologi, høyoppløselige kameraer og presise spissformuleringer settes treffende sammen – gir Mountain en følelse av svimlende åpenbaring: Majestetisk, sier du? Ja visst pokker er fjell det!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse