Annonse
00:00 - 27. april 2018

Et white party forbi

Avicii var en musikalsk brobygger som dessverre ikke fikk fullført sitt prosjekt.

Fra gutteroms-produsent til superstjerne: Under artistnavnet Avicii samlet Tim Bergling (1989-2018) de helt store, dansende massene. Bildet er fra en konsert i Finsbury Park, London i 2015. Foto: Joseph Okpako/Redferns/Getty Images
Annonse

Sørgelig er vel ordet. Følelsen av å bla seg gjennom reklamebildene til Muscat Hills Resort i Oman, stedet den svenske superstjernen Tim Bergling ble funnet død forrige fredag. Glatte, hvite overflater, blafrende lin-gardiner, en bar i rosa LED-belysning, solsenger i flettet plast og velregisserte puter så langt øyet kan se.

En verden av luksus slik man kjenner den fra sosiale medier og glansede magasiner, etter hvert illudert på ethvert påkostet firma-event eller utested langs norske småbybrygger. Aller tristest er det totale fravær av mennesker i disse bildene. En tom DJ-pult med utsikt mot en øde sandstrand. To hvite lydmonitorer stående i stillhet.

Han var så definitivt et barn av sin tid. Surfende foran på bølgen av elektronisk musikk fra Sverige som skylte over verden gjennom 2010-tallet. Gutteroms-produsenten som overgikk sine læremestere i Swedish House Mafia og oppnådde all tenkelig suksess. Jettende rundt i en verden av folkemasser og fyrverkeri, tente telefoner og nevepumping. Ihjelklemte trommer og allsangtemaer. «En Thriller for sin generasjon», skrev den renommerte skribenten Jan Gradvall om Aviciis debutalbum True. Han pekte, ikke uimotsagt, på artistens evne til musikalsk fordomsfrihet. Nå har samme generasjon fått sitt første store artistdødsfall å sørge over.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse