08:34 - 20. april 2018

Endelig har Pulitzer-juryen anerkjent vital, svart musikk, skriver Marius Emanuelsen.

Endelig har Pulitzer-juryen anerkjent vital, svart musikk, skriver Marius Emanuelsen.

Og vinneren er …: Kendrick Lamar er den første Pulitzer-vinneren for musikk som ikke lager enten klassisk eller jazz. Foto: Kevin Winter/Getty Images for NARAS

«Skjebnen er god mot meg,» svarte den 67 år gamle Duke Ellington lakonisk da det i 1965 ble kjent at styret i Pulitzer-stiftelsen la ned veto mot juryens beslutning om å hedre ham med det årets Pulitzerpris i musikklassen. «Skjebnen vil ikke at jeg skal bli for berømt for ung», la han til.

Skjebnen er åpenbart ikke like god mot Kendrick «Kung Fu Kenny» Lamar, født i 1987, som denne uken ble tildelt den samme prisen for albumet DAMN, som den første artisten noensinne utenfor sjangerne klassisk og jazz. Wynton Marsalis var den første jazzmusikeren som fikk prisen. Det skjedde så sent som i 1997, lenge etter at sjangerens gullaldre var over.

I år var juryen, som besto av en fiolinist, en komponist, en professor i journalistikk, en litteraturviter og en operadirektør, enstemmig – og kontemporær. Alle de tre nominerte var menn i trettiårene som fortsatt befinner seg i den ekspansive fasen av kunstnerskapet sitt. Men det var altså den svarte rapperen som stakk av med seieren.

Annonse