00:00 - 13. april 2018

En trygg personopplysning er en som aldri ble samlet inn, skriver Sigve Indregard.

Trygge opplysninger er de som aldri samles inn, skriver Sigve Indregard.

I fem timer besvarte Facebook-sjef Mark Zuckerberg (33) spørsmål fra senatorene. Budskapet han gjentok var at selskapet ville gjøre godt. Oppdraget, sa han, er å koble folk sammen. Han skrøt av alt Facebook har gjort for personvernet. Ved siden av hvert eneste babybilde du legger inn i Zuckerbergs datamaskiner, kan du styre hvem som har tilgang til å se.

Slik har det ikke alltid vært. I 2009 var webben ennå ung, og Zuckerberg styrte selskapet etter mottoet «move fast and break things». De lanserte Open Graph, et verktøy som skulle gjøre nettet sosialt, ved å åpne vinduer inn i databankene. Takket være noen spektakulært idiotiske valg Facebook gjorde, kunne jeg gi en app – for eksempel en quiz – tilgang også til mine venners data.  

For fire år siden oppdaget Facebook at Cambridge Analytica (CA) hadde trukket ut data om 87 millioner brukerprofiler på denne måten. Vinduene ble spikret for. Men dataene kunne fortsatt brukes. CA brukte dem til å målrette politiske annonser, blant annet for Trump-kampanjen. Det var CA-skandalen som førte Zuckerberg til Kongressen denne uken.

Annonse