00:00 - 13. april 2018

Cardi, befrieren

Personligheten skinner igjennom overalt på Cardi Bs debutalbum. Og for en personlighet!

Gjennombrudd: Cardi B er tidligere stripper, nyslått superstjerne, og komisk geni. Foto: Jora Frantzis / Warner Music

«Be Careful», den foreløpig siste singelen fra Cardi Bs debutalbum Invasion of Privacy, er et aldri så lite mesterverk. En melankolsk bossanova-orgelsløyfe glir jevnt og monotont gjennom hele låta – bare mengden av bass og trommer som slippes inn, varierer. Nesten alt som skjer, skjer hos Cardi B – tidligere stripper, nyslått superstjerne, og komisk geni.

Idet hun begynner å rappe, nesten fomlete, er bunnen tatt helt ut av beaten. Det er som om hun leter etter ord, men ikke finner noe å støtte seg til: «I wanna get married», bekjenner hun, men forholdet hun befinner seg i, er alt annet enn perfekt: «Poured out my heart – to a piece of shit!», rapper hun i frustrasjon, og akkurat der kommer det første basstrommeslaget i verset hennes inn.

Derfra og ut blir hun sintere, sikrere, og mer åpenhjertig frustrert. Når bassen slippes fri, kulminerer også førsteverset i en serie ytterst presise vulgariteter der hun beskriver hva hun kunne gjort, om hun bare hadde bestemt seg for å gjøre mot ham det han gjør mot henne. Det bygger seg opp mot en eksplosjon. Men i refrenget tas bassen plutselig helt ut igjen. Og Cardi, som neppe har tatt sangtimer, synger, så nakent at det skjærer i en: «I hope you get what you dyin’ for / Just be careful with me».

Annonse