00:00 - 16. mars 2018

Ut av farskapet

Røverdatter er et foreldreoppgjør av den godtgjørende sorten.

Tett på: Sofia Haugans debutfilm er et portrett av hennes forhold til den amfetaminmisbrukende faren Kjell Magne. 

Personlige, utleverende prosjekter har vært det mest toneangivende formatet innen norsk dokumentarfilm siden 2002, da Margreth Olin valgte å vende kameraet mot eget legeme med Kroppen min og Even Benestad portretterte sin transepappa i Alt om min far. Selv når filmene først og fremst er systemkritiske (Dødsårsak ukjent, 2017) eller historiske (Strengt hemmelig, 2010), er jeg-et gjerne det førende fortellermessige grepet. Det er filmskaperens nysgjerrighet for egen historie som driver fortellingen frem.

En slik strategi bærer imidlertid i seg noen problemer. Prosjektene kan bli i overkant navlebeskuende og selvdramatiserende, og regissøren kan miste blikket for at det foregår en del også utenfor eget synsfelt. Det er for eksempel oppsiktsvekkende få norske dokumentarfilmprosjekter som forsøker å analysere de mest presserende sidene ved det norske samfunnet i dag: hvordan økt globalisering og den enorme velstandsøkningen de siste 30 årene har formet vår politiske samtid, det offentlige ordskiftet og hva det innebærer å bo i Norge i rentenismens tidsalder.

Tragikomisk. Sofia Haugans debutfilm Røverdatter er intet unntak i så tilfelle. I første scene tester regissøren ut et profesjonelt filmkamera foran speilet før hun drar ut for å hente pappaen sin, nylig løslatt etter halvannet år i fengsel. Sofia hjelper den amfetaminmisbrukende faren Kjell Magne å finne ny leilighet og tømrerjobb. Det går noen uker. Så finner hun ham på et hotell, sammen med en fremmed bikkje, med sekken full av hotellhåndklær og husnøkkelen forlagt ett eller annet sted. «Du oppfører deg som du var 15», sier Sofia med en blanding av skuffelse og overbærenhet. Faren er på kjøret igjen.

Annonse