Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Tømmer og luksus

Countrymusikken lever! På hitlister, podkaster, nattklubber og Finnskogen.

Annonse

Vi dro til Kiel. Jeg vet ikke hvorfor. Det nærmet seg julaften, og båten var nesten tom. Flaskene klirret litt ekstra i taxfreebutikken på dekk fire. Halvveis nedi drinkkartet hørtes en velkjent stemme bak oss. På scenen, elegant vuggende i takt med Skagerraks dønninger, sto norsk countrymusikk i egen person.

Bjøro Håland sang om gamle landeveier, syv spanske engler og barndomshjemmet, men aldri har jeg følt meg lenger fra land. Han hørtes nesten bedrøvet ut der han sto, som om han ikke trodde på musikken selv engang. Håland kunne like gjerne vært sendt fra det ytre rom.

Countrymusikken er rar. I utgangspunktet ektefølt og «autentisk» musikk for det lille mennesket, men samtidig fullstendig innsauset i showbusiness-klisjeer og hule fraser. Stokk konservativ og hvit som et klorvasket laken. For noen den sanne lyden av Amerika, flagget som vaier patriotisk, historien som suser gjennom kornåkrene. For andre er den kilden til opprør, motstand og politiske kraftsalver. I 2018 snakker man om en gentrifisering av sjangeren, men én ting er sikkert: Countrymusikken er ikke død.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse