Annonse
08:48 - 19. mars 2018

Teaterverdenens øyne rettes mot Oslo denne uken, skriver Ilene Sørbøe.

Teaterverdenens øyne rettes mot Oslo denne uken, skriver Ilene Sørbøe.

Debattskaper: Man kan spørre seg om Peter Handke ville fått prisen dersom hans holdninger ikke var kontroversielle. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Annonse

20. mars er Henrik Ibsens fødselsdag, og den feires med å offentliggjøre vinneren av Den internasjonale Ibsen-prisen for 2018. På få år har prisen, som er finansiert av den norske stat, etablert seg som verdens viktigste teaterpris. Ikke bare fordi potten på 2,5 millioner kroner er en betydningsfull sum, men også fordi vinneren i 2014 var den kontroversielle, østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke.

Handke vakte stor debatt og bidro til omfattende oppmerksomhet rundt tildelingen. Skal den internasjonale juryen gi teaterprisen på et rent kunstnerisk grunnlag – uavhengig av politisk ståsted? Handke talte i begravelsen til Serbias tidligere president Slobodan Milosevic og er blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigshandlinger. 

«Hva en forfatter mener om det ene eller det andre er jo absolutt, ett hundre prosent uvesentlig i forhold til litteraturen han eller hun skriver», skrev Karl Ove Knausgård den gang, i en e-post til Morgenbladet. William Nygaard, styreleder i norsk PEN, karakteriserte prisen som en skandale og mente at Handkes voldspropaganda ikke burde hedres. Forfatter Øyvind Berg tok på seg T-skjorten: «Ibsengrisen 2014: Peter Handke» og levnet liten tvil om hvilken side i debatten han sto på.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»