Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Rent maleri, helt enkelt

Mari Slaattelids varhet gir enorme krefter.

Mari Slaattelid: Unlike a Symbol 2018. Med tillatelse fra kunstneren og Standard (Oslo). Foto: Vegard Kleven
Annonse

Mari Slaattelid (født 1960) er en sentral størrelse innen norsk maleri de siste tjue årene eller så. Slaattelids begavelse er av det visuelt sjenerøse slaget, og hennes billedmessig rike utstilling Unlike a symbol på Galleri Standard bør sees av et større publikum enn den innerste krets av spesielt interesserte.

Alle malingstyper har et voldsomt spenn av muligheter og spilleregler i sin materialitet, la oss kalle det maleriets språk, som maleren må artikulere og definere og omdefinere og bryte. Slaattelid kjenner dette spillet svært godt.

Seerens ansvar. Hva hun maler med og hva hun maler på, legger i stor grad premissene for hvordan Slaattelid maler og hva slags bilder det blir. Med sitt malerispråk og sine bilder forskyver hun gradvis maleriets etablerte regler. Eksempel på dette kan sees i bildet Unlike a symbol 14, der motivet i midten av lerretet noen steder er slumsete rammet inn av tykke malingsfelt. Disse feltene blir like mye motiv som bildet innenfor, og de veksler mellom å være provoserende slapt malt og bestemt og stramt påført. Hele bildet kan ved første øyekast virke komplett idiotisk, sett opp mot etablerte regler. Poenget er at med Slaattelids hånd og hode fungerer det svært godt likevel.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse