08:35 - 08. mars 2018

Metoo i Norge har vært noe helt spesielt, skriver Emil Flatø.

Metoo i Norge har vært noe helt spesielt, skriver Emil Flatø.

8. mars: I dag er det kvinnedag, og da er det verdt å merke seg at metoo har betydd noe helt særegent i Norge. Arkivfoto: Katinka Hustad

Fortellingen om metoo har det med å tegne et bilde av en spontan, global revolusjon. Et kollektivt før og etter. Et problemkompleks som først og fremst feminister hadde vært brennende opptatt av, sto plutselig i midten av kulturen. Nå som blodtåken har lagt seg begynner det å bli tydelig akkurat hvor forskjellig saken har spilt seg ut ulike steder.

I noen land – Danmark, Frankrike, Italia – har reaksjonen vært mer høylytt enn revolusjonen. I andre – Sverige, USA – har kampanjen fått enormt gjennomslag i noen deler av offentligheten, men den har også antent spenninger i disse polariserte landene.

Det er ikke det at motreaksjonen ikke finnes, og ikke kan komme til å bli sterkere, i Norge. Metoo i Norge har kanskje vært en seier for varslere, men det hjalp også det alternative nyhetsstedet Resett å etablere sin posisjon som plageånd for kvinner i norsk offentlighet.

Annonse