00:00 - 02. mars 2018

Lydspor uten damer

Filmmusikken – både i Norge og utlandet – blir komponert av menn. Filmkomponist Kate Havnevik etterlyser en filmbransje som ser og bruker kvinners talent.

Ønsker spillefilmer: Kate Havnevik sier kvinnelige filmkomponister som oftest får barnefilmer, dokumentarer og kortfilmer – spillefilmene går til menn. Her er hun i sitt arbeidsrom hjemme på Høvik. 

«Og her er de mannlige nominerte», kunngjorde skuespiller Natalie Portman før hun presenterte prisen for beste regissør under årets Golden Globe-utdeling. Flere måneders bevisstgjøring om kvinners mangel på innflytelse og representasjon i filmbransjen kom her effektivt til uttrykk.

Til årets Oscar-pris, som deles ut 4. mars, finner man, for femte gang noensinne, en kvinne blant de nominerte i kategorien beste regissør – Greta Gerwig for Lady Bird – men de nominerte for beste originalmusikk er alle menn. Historisk er kun fem kvinner blitt nominert for filmmusikken sin. Tre av dem vant.

Forskningsinstituttet Center for the Study of Women in Television and Film har kartlagt kvinneandelen i amerikansk filmbransje siden 1998. Blant de 250 mest innbringende filmene i 2017 hadde 25 prosent kvinnelig produsent, 11 prosent kvinnelig manusforfatter og 11 prosent kvinnelig regissør. Fagfunksjonen filmkomponist går allikevel av med seieren for lavest kvinneandel: 3 prosent.

Annonse