00:00 - 09. mars 2018

Loungemonologer

Boligdrømmer blir til samfunnskritikk i Nora Joungs verden.

Nora Joung: Ding Dong på UKS. Foto: UKS (Unge Kunstneres Samfund)

Vi sitter i en kjempesofa og føler oss som barn, mens fortidens tv-serier flimrer uskarpt over kinolerretet. Kanskje ønsker Nora Joung å vekke besøkernes minner i installasjonen Ding Dong, eller også er dette bare en av forvreng­nings­teknikkene denne mediebevisste unge kunstneren bruker for å lede oss inn i en verden som ikke er realistisk, men tydelig i berøring med virkeligheten.

Bildene på lerretet på Kunstnernes Hus er bearbeidet til en nesten ikke-figurativ versjon av mediebildet på 1990-tallet. Noen klipp er hentet fra nyhetssendinger, andre fra sitcom-serien Friends, som var en viktig del av manges oppvekst dette tiåret. Vi kan skjelne figurer, eller deler av dem – uskarpe hoder som prater, et par nakne knær, to menn i dress og slips. De opprinnelige bildene er forvansket i en intrikat teknisk prosess, slik at det som gjenstår blir en fargelagt stemning, et bevegelig abstrakt maleri.

Dørklokke. For Joung handler installasjonen ikke primært om nostalgi, men om et møte mellom ute og inne. At tittelen hermer lyden av en dørklokke, hinter til overgangen mellom hjemmet og verden utenfor – som i privatlivets fred versus offentlighetens lys.

Annonse