Annonse
00:00 - 09. mars 2018

Kunstnerisk kvinnekamp

Ny, feministisk kunst ser dagens lys i anledning 8. mars. Sandra Kolstad og Marianne Stranger har laget musikk med utgangspunkt i kvinnens kollektive stemme. 

Flerklang: Sandra Kolstad og Marianne Stranger intervjuet hundre kvinner om hva det vil si å være kvinne. Lydfilene danner det tematiske og musikalske bakteppet i bestillingsverket Munnstykke.
Annonse

Ideen var å lage kvinnedagens svar på arbeidernes kampsang «Internasjonalen». Musikerne Sandra Kolstad og Marianne Stranger oppsøkte kvinnelige innsatte, skuespillere, prostituerte, skoleelever og beboere på aldershjem og stilte dem tre spørsmål: Hva betyr det for deg å være kvinne? Hva er det viktigste for deg? Hvis alt er mulig, hva vil du endre? De ba også intervjuobjektene om å synge en tone.

Lydfilene til hundre intervjuer ble så oversatt til digitale signaler, melodier og akkorder, som Stranger og Kolstad komponerte verket ut i fra. Resultatet – bestillingsverket Munnstykke og den helt ferske «Feminasjonalen» – fikk sin urpremiere 8. mars i år i Kulturkirken Jakob. 

– Å gå aktivt til verks med å ta folk inn, sånn helt konkret, føltes så godt, for som kunster er rommet du jobber i ofte veldig lukket, sier Kolstad.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse