Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Hva skal vi gjøre med einstøingene?

Dostojevskijs kjellermenneske har fått med seg kamera ned i dypet. Det er helt på sin plass.

Dialog med seg selv: Kjellermennesket er en selvbevisst mann, og filmingen forteller oss at han hele tiden ser seg selv utenfra. Foto: Stig Håvard Dirdal
Annonse

Kjellermennesket har trukket seg tilbake for å filosofere over samfunnet og sin eksistens. Tidligere var han saksbehandler i offentlig sektor, men det er upraktisk å ha en kundeservicestilling når man finner nytelse i å være ondskapsfull og ikke klarer å holde den andres blikk. I kjelleren barberer han seg møysommelig, mens han brokkvis gir oss episoder fra et liv i utenforskapets navn.

Tidlig eksistensialist. «Jeg er et sykt menneske. Jeg er et ondt menneske. Et frastøtende menneske er jeg.» Slik starter Fjodor Dostojevskijs kortroman Opptegnelser fra et kjellerdyp fra 1864, med en navnløs jeg-person som er såret, bitter og fylt av selvforakt. Utenforskapet er tydelig, men årsaken forblir et mysterium – hvis ikke man går filosofisk til verks. Hovedpersonen har valgt sin skjebne i mørket, og hans indre uro fôres av hans tanker om hva de andre tenker.

I kjelleren på Rogaland Teater kommer Vegar Hoel tassende inn i sokkelesten med en avslappet mine, foreløpig ingen uro å spore. Han smører hvitt barberskum på både kinn, hake og skalle, mens han lar talestrømmen flyte. Det er vi som har kommet til ham, forteller holdningen hans oss, og følgelig trenger han ikke å skape seg for å få vår oppmerksomhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse