00:00 - 16. mars 2018

Generasjon CAPS LOCK!

En flodbølge av purung og aggressiv rap skyller inn over hitlistene og får kritikerne til å snakke om hiphopens «punk-øyeblikk». Kan du fatte og begripe hvor de har sin råskap fra?

Fotomontasje: Herman Dreyer. Kildefoto: Ronny J: Promo. Lil Pump: Scott Dudelson / Getty Images. XXXTentacion: Getty Images. 6ix9ine: Shareif Ziyadat / Getty Images. SushixKobe: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

Da Barack Obama ble president i USA, var amerikansk hiphop utadvendt og ekspansiv, lyden av «Yes, we can!» Men snart vendte sjangeren seg innover. Den ble mumlete og eksperimenterende, og fyltes av blåtoner, forpinte og forvridde stemmer. «We gon’ be alright!», insisterte Kendrick Lamar, men la ikke skjul på at det i så fall var mot alle odds.

Vendingen mot kaoset – sjelelig, politisk og estetisk – var på den ene siden uttrykk for en nyvunnen selvtillit. Med Obama ved roret kunne gamle, hypermaskuline afroamerikanske roller tones ned, nyanseres og utforskes. Og da radioen mistet grepet om hitlistene, og strømmetjenestene tok over, ble det klart at nettopp hiphop var musikken flest hørte på, om de bare fikk velge selv. Kaster en et blikk på Spotifys oversikt over de 50 mest spilte låtene i USA en vanlig mandag i 2018, er rundt 40 av dem raplåter.

Samtidig kom en ny håpløshet inn i lydbildet – og i tekstene. Himmelen var kanskje nådd, men det gikk ikke an å puste der heller. Og allerede rundt 2015 kunne man ane at frustrasjonen og sjelegranskningen var i ferd med å forvandles til ureflektert, utadrettet aggresjon – også her hjemme.

Annonse