Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Det er foto i maleriet igjen

Svenske figurative malere trives visst best i trygge landskap.

Annonse

Før jeg besøker Trafo kunsthall, liker jeg initiativet godt. Syv malere og en modellerer fra Sverige blir presentert. Tittelen på utstillingen, samt teksten som følger, påstår at vi skal få se hva generasjonene fra 1960-, 70- og 80-tallet holder på med av figurativ kunst i Sverige. Det er riktignok kun et lite knippe kunstnere fra ett galleri i Stockholm som blir vist, hm … kan det stemme, da, at disse er representative for tre svenske generasjoners figurasjon? Jeg føler meg litt lurt, og det er synd, for Trafo Kunsthall er en viktig arena jeg setter høyt.

Så innser jeg at utstillingen for det meste består av maleri basert på fotografi, noe som er en selvfølge for de fleste som jobber med figurasjon eller en form for realisme i dag. Jeg tenker på at kamera og fotografi er blitt malerverktøy som skissen var det før, og jeg tenker at disse verktøyene i et større perspektiv forenkler det figurative og realistiske maleriet på en negativ måte. For det er mye erfaring som går tapt når utgangspunktet er en forflatet versjon av virkeligheten. En versjon av virkeligheten som er lettere å kontrollere og som nå blir tatt for gitt

Med album i atelieret. Malen er blitt å benytte foto, enten fra sin private samling av bøker og magasiner eller fra familiens fotoarkiv, eller foto tatt i malerøyemed eller foto funnet over tid, gamle og nye fotografier, iscenesatte fotografier, bilder fra nettet, bearbeidede bilder fra nettet, ja, listen er lang. Felles er at de blir filtre for virkeligheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse