00:00 - 23. mars 2018

Der kultur bygges i sand

Fransk kulturkapital er byttet mot arabiske petrodollar. Resultatet er et storslått mini-Louvre i Abu Dhabi.

Kulturmøte: En gruppe åpenbart viktige menn har stanset opp foran Jacques-Louis Davids berømte maleri av Napoleon Bonaparte som krysser Alpene, utlånt fra Versailles. General Bonaparte forsøkte i 1798 å erobre Egypt, noe han mislyktes med, men han fikk med store kulturskatter hjem til Paris.

Striper av sollys stråler gjennom 8000 stjerner av stål i kuppelen over Louvre-museet i Abu Dhabi. I den romslige hallen under stjernene vrimler det av selfie-ivrige turister og tungemål fra hele verden. De har inntatt Midtøstens nye underverk, et museum tegnet av den franske kjendisarkitekten Jean Nouvel, offisielt åpnet av Frankrikes president Emmanuel Macron i november i fjor.

For første gang har verdens mest besøkte museum, Louvre i Paris, fått en utenlandsk avlegger, i De arabiske emiratenes hovedstad Abu Dhabi. Emiratene ble et land i 1971, og det har vokst seg rikt og viktig ved hjelp av store olje- og gassinntekter, tross sin beskjedne størrelse og knappe ti millioner innbyggere. De to største byene er Abu Dhabi og Dubai, hvor skyskraperne reiser seg i høyt tempo og kjøpekraften oser fra hvite biler med sotete vinduer og svære yachter ved havnen i Den persiske gulf.

Tidlig på 2000-tallet besluttet den allmektige emir-familien at den ville gjøre Abu Dhabi til en kulturby. Louvre sto øverst på ønskelisten av samarbeidspartnere, ifølge Le Monde. Avisen har i flere artikler fortalt historien om tidenes største kulturelle merkevaresalg. Den er en studie i hvordan politikk, kunst og kapital er tett sammenvevd.

Annonse