Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Dansetime for forfattere

Først når ordet blir med, klarer «Forfatterbevegelsen» å si noe med kroppen som skriver.

Holder tellingen: Kjartan Fløgstad gir hvert sidetall av romanen Magdalenafjorden en bevegelse. Foto: Tale Hendnes / Dansens Hus
Annonse

I Forfatterbevegelsen har forfatterne inntatt dansegulvet. Koreograf Marie Bergby Handeland «undersøker hva slags bevegelsesspråk en forfatter bærer på», og på scenen står Gro Dahle, Tina Åmodt, Kjartan Fløgstad, Aina Villanger, Henning Bergsvåg og Gunstein Bakke. En etter en fremfører de et verk de tidligere har utgitt som tekst, bare denne gangen med samtidsdans som uttrykksform.

Fancy mimelek. Gro Dahle åpner forestillingen med Tur med hunden, basert på hennes debut Audiens fra 1987. Fra startposisjonen på en pianokrakk bygger hun sakte opp bevegelsesmønsteret til en marionett-dukke, der armer og ben synes å underlegges krefter utenifra. Gjennom variasjon i intensitet og størrelse på bevegelsene tar kroppen hennes på seg to ulike roller: den ene privat og lukket, den andre upersonlig og stilisert.

For tilskueren med kjennskap til verkene i sin originale form, blir det naturlig å ta med seg denne kunnskapen inn i fortolkningen. Tina Åmodts roman, Det blir aldri lyst her, utspiller seg i Finnmark, hvor en av hovedkarakterene jobber som fisker. I røde klær og rødt, dunkelt scenelys står Åmodt med bøyd rygg og drar armene hardt til seg. Selv om utførelsen preges av stor oppriktighet og dyp konsentrasjon, føles det innimellom som en er vitne til en fancy versjon av mimeleken. «En person som drar opp fiskegarn», blir konklusjonen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse