Annonse
11:17 - 21. mars 2018

Christoph Marthaler får Ibsenprisen for sitt banebrytende musikkteater, skriver Ilene Sørbøe.

Christoph Marthaler får Ibsenprisen for sitt banebrytende musikkteater, skriver Ilene Sørbøe.

Mannen bak begrepet: Forestillingene til Christoph Marthaler lar seg ikke så lett fange av allerede eksisterende teaterbegreper, og følgelig kalles de gjerne «en Marthaler». Foto: Dominik Odenkirchen
Annonse

På Henrik Ibsens fødselsdag ble vinneren av Den internasjonale Ibsenprisen for 2018 offentliggjort. På få år har teaterprisen, som er finansiert av den norske stat, etablert seg som verdens viktigste. Årets prisvinner er musiker, komponist og regissør Christoph Marthaler, kjent for å kombinere musikkteater med et stilisert, fysisk språk.

Prisen på 2,5 millioner kroner skal gå til en enkeltperson, institusjon eller organisasjon som har gitt verdensdramatikken eller teateret en ny kunstnerisk dimensjon. Christoph Marthaler, født i Erlenbach i Sveits i 1951, har gjort nettopp det.

I hans forestillinger er det musikken, og ikke den dramatiske teksten, som skaper scenebildene og driver den episodiske handlingen fremover i et assosiasjonsrikt undringsrom – ispedd massevis av humor. Vakker korsang utfordres av slapstick-komedie, og melankolske toner brytes opp av absurde elementer. Sang og musikk varierer fra Bee Gees discohit «Staying alive» til Franz Schuberts sangsyklus «Die schöne Müllerin». Forestillingene lar seg ikke så lett fange av allerede eksisterende teaterbegreper, og følgelig kalles de gjerne «en Marthaler».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse