Annonse
15:13 - 21. februar 2018

Treningsøkt for forestillingsevnen

Det skal godt gjøres å leve seg inn i skuespillet om Harald Hårfagres samiske kone.

Snøfrid (Ingá Márjá Sarre) er en tøff eventyrprinsesse med lange, mørke musefletter. Her med bestemor (Mary Sarre). Foto: Det samiske nasjonalteatret Beaivváš
Annonse

Arne Berggrens teaterstykke Snøfrid, om samekvinnen som giftet seg med kong Harald Hårfagre, er en romantisk sceneversjon basert på Snorre Sturlasons Heimskringla fra 1220-tallet. Dramatikken er kanskje ny, men forestillingens dramaturgi og spillestil oppleves som like gamle som sagaen.

Tøff eventyrprinsesse. Harald (Ánte Siri) blir umiddelbart betatt av samekongens datter. Forståelig nok, Snøfrid (Ingá Márjá Sarre) er en tøff eventyrprinsesse kledd i en hvit pelskledning og med lange, mørke musefletter. Hun lærer ham å fange rein med lasso, med seg selv i rollen som rein. Forelskelsen er et faktum idet han drar i tauet og hun ender oppå ham – fnisende.

Kjærligheten blomstrer søtt i klisjeenes navn, men generelt byr forestillingen på flere klisjeer enn overraskelser. Bortsett fra en likbåre på hjul som to ganger sklir inn på scenen, med henholdsvis voksliket av bestemoren til Snøfrid og Snøfrid selv. Mer om det senere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.