Annonse
15:13 - 21. februar 2018

Treningsøkt for forestillingsevnen

Det skal godt gjøres å leve seg inn i skuespillet om Harald Hårfagres samiske kone.

Snøfrid (Ingá Márjá Sarre) er en tøff eventyrprinsesse med lange, mørke musefletter. Her med bestemor (Mary Sarre). Foto: Det samiske nasjonalteatret Beaivváš
Annonse

Arne Berggrens teaterstykke Snøfrid, om samekvinnen som giftet seg med kong Harald Hårfagre, er en romantisk sceneversjon basert på Snorre Sturlasons Heimskringla fra 1220-tallet. Dramatikken er kanskje ny, men forestillingens dramaturgi og spillestil oppleves som like gamle som sagaen.

Tøff eventyrprinsesse. Harald (Ánte Siri) blir umiddelbart betatt av samekongens datter. Forståelig nok, Snøfrid (Ingá Márjá Sarre) er en tøff eventyrprinsesse kledd i en hvit pelskledning og med lange, mørke musefletter. Hun lærer ham å fange rein med lasso, med seg selv i rollen som rein. Forelskelsen er et faktum idet han drar i tauet og hun ender oppå ham – fnisende.

Kjærligheten blomstrer søtt i klisjeenes navn, men generelt byr forestillingen på flere klisjeer enn overraskelser. Bortsett fra en likbåre på hjul som to ganger sklir inn på scenen, med henholdsvis voksliket av bestemoren til Snøfrid og Snøfrid selv. Mer om det senere.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.