00:00 - 16. februar 2018

To flammer

Kendrick Lamar benytter anledningen til å ta en ørliten pause fra seg selv på lydsporet til Black Panther. Resultatet er oppildnende.

Selve panteren: T’Challa er nykronet konge av det mytiske landet Wakanda – og superhelt på si.

Kendrick Lamars siste album – i navnet er det «bare» lydsporet til superheltfilmen Black Panther – åpner med lyden av en lighter som hakker, en fyrstikk som tennes, fulgt av et crescendo av jungeltrommer og hissige strykere som hurtig skrus opp i lydbildet, før en stemme sier «Wait!» og musikken kuttes. En ny fyrstikk tennes og et melankolsk pianoriff ruller inn. Det er tid for røykepause og refleksjon, ikke oppildning og strid. Og så er han der, Kendrick, in persona som superhelten selv, T’Challa, nykronet konge av det mytiske afrikanske landet Wakanda – og superhelt på si:

«King of my city, king of my country, king of my homeland / King of the filthy, king of the fallen, we living again.»

Ledestjerne. Etter sigende skal regissør Ryan Coogler ha rekruttert Lamar fordi han jobbet med den samme tematikken de forsøkte å ta opp i filmen. Men trolig er det også omvendt: en afrosentrisk suksess som det Black Panther tegner til å bli, ville neppe vært tenkelig i et landskap uten Kendrick Lamar som pop- og motkulturell ledestjerne.

Annonse