Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Susannas sangbok

Susanna Wallumrød arbeider seg videre inn i den engelskspråklige musikkens kanon.

Susanna Wallumrød henter materialet er engelske og amerikanske låter fra barokken til i dag. Foto: Anne Valeur
Annonse

Enhver kunstart låner av sin fortid; slik kan kunstneren både knytte seg til en tradisjon og styrke sitt eget prosjekt ved å bygge på andres verk. Når en popartist lager coverversjoner av andres sanger, er det dermed like mye en mulighet til markedsføring som et uttrykk for artistens »personlige smak».

Fortolkningen kan si noe om originalen eller coverversjonen, alt etter hvem som tolker og hva som blir tolket. Den sene Johnny Cash er populærmusikkens kong Midas: Alle låter han tok i på sine American Recordings-plater, ble til gull. En låt som Dolly Partons «Jolene» er på sin side kjent som så sterk at enhver coverversjon bør bli bra: Tolkningen kvalifiserer artisten.

Susanna Wallumrød fikk tidlig oppmerksomhet nettopp for sin versjon av «Jolene», som hun sang med den samme pokerfjes-stemmen som når hun covret Kiss eller AC/DC. De tidvis uortodokse valgene av coverlåter viser at hun ikke er redd for å lete utenfor de hevdvunne, «autentiske» kildene. Kanskje er det nettopp den skamløse blandingen av høy og lav som får coverprosjektet hennes til å fungere.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.