Annonse
09:10 - 28. februar 2018

Stjerne uten gnist

Pianisten Paul Lewis gjestet Gjøvik i sitrende vintermørke. Men magisk ble det aldri.

Foto: Frode Hermanrud / Oppland Arbeiderblad
Annonse

Kammermusikkformatet innbyr til intimitet. Konsertserien Resonans, som i nærmere ti år har presentert til dels store navn på Gjøvik, legger til rette for en særlig nærhet til utøverne og kunsten: Ikke bare er det café og loddtrekning med CD-premier i pausen. I en blackbox, forsiktig dekorert med billedvev og hjemmekoselige stålamper, kan publikum slenge seg på en sofa, de heldigste bare centimeter fra et blankpusset, nyinnkjøpt Steinway-flygel. Nærmere to hundre interesserte tilhørere hadde samlet seg sist mandag for å høre den britiske stjernepianisten Paul Lewis. Og til tross for sprengkulde og tett vintermørke, dukket han opp og inntok det knøttlille podiet i den norske innlandsbyen.

Alt lå med andre ord til rette for en begivenhet av de sjeldne. Lewis, som dagen etter skulle legge ut på en omfattende verdensturné, hadde satt sammen et intelligent og fascinerende program, om enn solid rotfestet i den tyske tradisjonen: Med utgangspunkt i Haydns humor og sprudlende vidd, representert ved to sonater i C-dur og G-dur, ville han nærme seg Brahms’ mørke alvor i noen av de sene klaverstykkene, opus 118. Som en overgang hadde han plassert Beethovens bagateller, opus 126, et typisk sent verk – de korte stykkene er både dype og lette, frigjort fra konvensjoner og overskuelig klassiske på samme tid.

Seriøs og nøyaktig. Fraværet av kontraster og en smule eksperimentvilje kan kanskje virke slående, på den annen side er det dette sentraleuropeiske repertoaret pianisten Paul Lewis har gjort til sitt og blitt kjent for. Innstillingen hans på podiet i Gjøvik er da også dypt seriøs, gjennomgående nøyaktig og samvittighetsfull, akkurat som om han skulle ha sittet på en av verdens sentrale konsertscener.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse