00:00 - 02. februar 2018

Evig eies kun en krise

Balansen mellom absurd humor og bitende realisme gir Ane Hjort Guttus kunst en sjelden nerve.

Sol som vare: Ved hjelp av to lakoniske arkitekter forteller Ane Hjort Guttu oss hvordan kravet til et visst antall daglige soltimer i en nybygd leilighet, som lenge var nedfelt i Oslo kommunes retningslinjer, er blitt avløst av at dagslyset betraktes som en vare. Foto: Marte Vold FNF

Solflekker som danser på soveromsveggen om morgenen – finnes det en enklere og vakrere glede? Som Ane Hjort Guttu sier i et videoarbeid på soloutstillingen Films i Tromsø kunstforening: «Hvem vil ikke gi barna sine slike bilder, slike minner? Det fordrer bare at man har et soverom hvor sola skinner inn.» Men dette er ingen selvfølge i vår tids boliger, der alles rett til sol og luft ikke lenger er prioritert. Tvert imot bygges det i dag så ulikt som mulig, «for at alle skal kunne komme inn på boligmarkedet». Vi får tilbake de fattiges «rett» til å bo dårlig, som det på 1900-tallet ble kjempet så hardt for å bli kvitt.

At den belyser politiske og filosofiske problemstillinger gjennom talende situasjoner og metaforer, i stedet for ved hjelp av slagord, er en stor kvalitet ved Guttus kunst. I Tromsø viser hun filmatiske essayer og hybridfilmer på grensen mellom dokumentar og fiksjon, samt en rekke tekstarbeider. Utstillingen åpnet nylig under Tromsø Internasjonale Filmfestival (Tiff), som avholdes hver januar. De siste årene har Tromsø kunstforening samtidig presentert en kunstner som arbeider med bevegelige bilder, og Films er årets festivalutstilling.

Boligidealer. Å bruke kampen om lyset som bilde på de sosiale forskjellene i Oslo står sentralt i Fire studier av Oslo og New York (2012). Ved hjelp av en essayistisk voiceover og to lakoniske arkitekter, forteller Guttu oss hvordan kravet til et visst antall daglige soltimer i en nybygd leilighet, som lenge var nedfelt i kommunens retningslinjer, er blitt avløst av at dagslyset betraktes som en vare.

Annonse