Annonse
08:29 - 16. februar 2018

Reise til serieformatets ende

En natt viser oss hvordan fremtidens plattformnøytrale spillefilm kan se ut.

Elvelangs: Elisabeth (MyAnna Buring) og Jonas (Anders Baasmo Christiansen) vandrer ubesluttsomt gjennom natten.
Annonse

Begrepet binge-watching ble opprinnelig brukt for å betegne et personlig forfall – en følelse av å ha mistet fortøyningen i dagliglivets rutiner og kapitulere foran en skjerm som lot eskapismen skylle over en, som om det ikke fantes noen morgendag. Norske oversettelser som «seriesluking» og «seriemaraton» kom først på plass etter at strømmetjenestene og tv-kanalene hadde omfavnet fenomenet i markedsføringsøyemed, og har derfor mer til felles med hvordan ordet «syndig» brukes til å reklamere for sjokolade med høyt kakaoinnhold.

Uavhengig av den konkrete ordlyden defineres begrepet fortsatt av at publikum setter til livs noe som i utgangspunktet er ment å porsjoneres ut over uker og måneder, i løpet av én kveld eller helg. Forestillingen om at man gjør noe man egentlig ikke skal, er essensiell. For dersom det å se serier på denne måten ikke forstås som en overskridende handling, tvinges vi til å erkjenne at vi i praksis har å gjøre med lange, episodiske filmer som både kan og bør sees i lys av kinofilmens formspråk og kvalitetskriterier.

Linklater. Dette gjelder i særlig grad Øystein Karlsen og Kristopher Schaus dramaserie En natt, som skildrer en blind date i sanntid gjennom ti episoder, og som ble lagt ut i sin helhet på NRK.no før den hadde premiere på NRK3. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse