00:00 - 09. februar 2018

En fattig trøst

The Florida Project er fjorårets beste amerikanske film.

Lykketreff: Brooklynn Prince og Bria Vinaite spiller imponerende godt som Moonee og moren Halley. Foto: Harryson Thevenin / Norsk Filmdistribusjon

Noe av det mest påfallende med den amerikanske filmskaperen Sean Bakers forrige film Tangerine (rent bortsett fra at den ble innspilt ved hjelp av en smarttelefon) var fremstillingen av livet som gående i en by ment for bilbruk. 

I den ukonvensjonelle komedien stavrer to transkjønnede gateprostituerte seg frem på høye hæler mellom smale fortau, trafikkøyer, seksfeltsgater, ramper og betongbarrierer. LAs fotgjengerfiendtlige gatedesign blir en kommentar til hovedpersonenes uønskede plass i samfunnet: et degradert uromoment, tvunget til å manøvrere seg kontinuerlig mellom livsfarer på fire hjul.

Et magisk slott. I Bakers suverene nye film The Florida Project finner vi igjen dette grepet. Her er det små barn som springer gatelangs i skyggen av Disney World, blant motorveier, moteller og drive in-souvenirbutikker. Walt Disney valgte å bygge fornøyelsesparken (med kodenavnet «The Florida Project») i dette myggbefengte ødelandet utenfor Orlando på grunn av kombinasjonen varmt klima, akseptabel avstand til New York og latterlig lave tomtepriser. For etterkrigstidens amerikanske entreprenører var naturen til for å dreneres og asfaltlegges. Resultatet er ironisk nok at en av verdens mest populære turistdestinasjoner, også er blant de minst tiltalende områdene i USA.

Annonse