00:00 - 26. januar 2018

Kjør funkdebatt

Den ferske videoen «Vai Malandra» har skapt stor debatt, som viser at brasilianske funkkvinner er alt annet enn «stuck».

Fra Anittas siste hit «Vai Malandra». Video: Youtube

Musikkvideoen til den brasilianske funksangeren Anittas siste hit «Vai Malandra», starter med et nærbilde av cellulittene på rumpa hennes, mens hun vrikker bortover gata i Rio de Janeiro. Hun setter seg bakpå en moped, og forflytter seg snart rundt i favelaen. Fra et hjemmelagd femkvadrats svømmebasseng via et shabby hustak fylt av damer i mikroskopiske bikinier og til en funkfest. 

Altså en sammenkomst av typen som har vært under debatt her hjemme i det siste, etter at Aftenpostens Emilie Beck var innom noe lignende. Beck skulle illustrere hvor fanget de brasilianske kvinnene er, i en episode av Stuck, serien som skildrer kvinneundertrykkelse i andre land enn Norge. Problemstillingen i funkepisoden kunne vært brukt på ethvert land som har en fri populærkultur. Sexfokuset er overhodet ikke unikt hverken for Brasil eller den brasilianske funken som sjanger. 

Samtidig har Anittas låt og video skapt heftig debatt i Brasil. Ikke fordi funken er et kvinnefengsel, men på grunn av … vel, vi må ta det punkt for punkt.

Annonse