Annonse
00:00 - 26. januar 2018

Kjør funkdebatt

Den ferske videoen «Vai Malandra» har skapt stor debatt, som viser at brasilianske funkkvinner er alt annet enn «stuck».

Fra Anittas siste hit «Vai Malandra». Video: Youtube
Annonse

Musikkvideoen til den brasilianske funksangeren Anittas siste hit «Vai Malandra», starter med et nærbilde av cellulittene på rumpa hennes, mens hun vrikker bortover gata i Rio de Janeiro. Hun setter seg bakpå en moped, og forflytter seg snart rundt i favelaen. Fra et hjemmelagd femkvadrats svømmebasseng via et shabby hustak fylt av damer i mikroskopiske bikinier og til en funkfest. 

Altså en sammenkomst av typen som har vært under debatt her hjemme i det siste, etter at Aftenpostens Emilie Beck var innom noe lignende. Beck skulle illustrere hvor fanget de brasilianske kvinnene er, i en episode av Stuck, serien som skildrer kvinneundertrykkelse i andre land enn Norge. Problemstillingen i funkepisoden kunne vært brukt på ethvert land som har en fri populærkultur. Sexfokuset er overhodet ikke unikt hverken for Brasil eller den brasilianske funken som sjanger. 

Samtidig har Anittas låt og video skapt heftig debatt i Brasil. Ikke fordi funken er et kvinnefengsel, men på grunn av … vel, vi må ta det punkt for punkt.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.