00:00 - 05. januar 2018

Verre enn før for Charlie Hebdo

Tre år etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo, mottar satireavisen fortsatt dødstrusler og må bruke millionbeløp på sikkerhet. 

Venstre-fløyer: Mediapart-redaktør Edwy Plenel (til venstre) og Laurent Sourisseau, sjefredaktør i Charlie Hebdo, har siden terrorangrepet mot satireavisen for tre år siden, vært i dyp konflikt. Sourisseau anklager Plenel for å ha dømt Charlie Hebdo til døden for andre gang. Foto: Joel Saget / Betrand Guay / AFP / NTB Scanpix

«Stikk i strid med hva vi håpet, så er ikke situasjonen blitt bedre. Tvert imot.»

Det skriver Charlie Hebdos sjefredaktør Laurent Sourisseau, kjent under signaturen Riss, i denne ukens lederartikkel i den franske satireavisen Charlie Hebdo. 7. januar er det tre år siden to jihadistiske terrorister trengte seg inn i redaksjonens lokaler og drepte elleve personer. En politimann ble drept da terroristene flyktet fra åstedet. De to neste dagene ble fem drept i to andre terrorangrep, det ene mot en jødisk butikk. 

Charlie Hebdo ble angrepet fordi avisen over flere år har publisert karikaturer av profeten Muhammed. Terroren førte til massive støtteerklæringer til avisen og sterke opprop for ytringsfriheten. 

Men tre år etter mottar avisen fortsatt dødstrusler. Redaksjonen holder til på hemmelig adresse, hvor den blir voktet av et privat sikkerhetsselskap. Avisen betaler mellom 1 og 1,5 millioner euro (10–15 millioner kroner) i året for sikkerhetstiltakene, står det i lederartikkelen. I tillegg kommer det skattebetalerne betaler for politibeskyttelse av flere av redaksjonens medarbeidere. 

«Er det normalt for en avis i et demokrati at mer enn halvparten av løssalgsinntektene går til å sikre lokaler og medarbeidere?» spør Riss i lederen, hvor han videre fastslår at ytringsfriheten er i ferd med å bli en luksusvare, som bare de store mediehusene vil ha råd til å nyte godt av.   

«Er det normalt for en avis i et demokrati at mer enn halvparten av løssalgsinntektene går til å sikre lokaler og medarbeidere?»

Lederartikkel i Charlie Hebdo

Venstre-venstre-strid. Riss ble skadet i angrepet for tre år siden, men overtok sjefredaktørjobben etter sin drepte tegnerkollega Charb, og styrer etter samme prinsipp som før: Charlie Hebdo provoserer og holder intet hellig. I november fikk avisen kraftig kritikk for en forside som fremstilte islam-teologen Tariq Ramadan med en voldsom, erigert penis der han i en snakkeboble sier at «jeg er islams sjette søyle». Ramadan etterforskes for voldtekt etter at to kvinner har anmeldt ham, og han er permittert fra en professorstilling i Oxford på grunn av anklagene. 

Dødstruslene haglet mot Charlie Hebdo for Ramadan-forsiden, og franske medier rykket ut til forsvar for satireavisens frihet til å karikere også islamistiske lederskikkelser. Ett unntak var nettavisen Mediapart. Der var det taust fra den ellers meningssterke sjefredaktøren Edwy Plenel. 

Det førte til at Charlie Hebdo uken etter karikerte Plenel på forsiden. I en serie tegninger lukker han øyne, ører og munn ved hjelp av sin velkjente bart. Ifølge Charlie Hebdo hadde Mediapart nemlig lenge visst at Ramadan er en overgriper, men ikke skrevet om det.

Da svarte Edwy Plenel med å anklage Charlie Hebdo for å føre krig mot islam. Plenel er tidligere redaktør i Le Monde, og en pioner innen gravejournalistikk i Frankrike. Han er også en av landets mest aktive og kjente meningsbærere på den politiske venstresiden, som også Charlie Hebdo-redaksjonen tilhører.  

Tre år etter: Charlie Hebdos forside 3. januar spiller på den franske tradisjonen for å selge kalendre på døren hos folk til inntekt for ulike formål. « Tre år i en hermetikkboks » står det øverst. Personen bak Charlie Hebdos skuddsikre dør svarer i snakkeboblene: «Kalender fra IS? Vi har allerede gitt vårt».   

Men i et radiointervju sa Plenel at Charlie Hebdo tilhører en «villfaren venstreside» som i allianse med ytre høyre «bruker enhver anledning og enhver løgnaktig beskyldning til sin besettelse, å føre krig mot islam».

Denne krigen fører Charlie Hebdo i samarbeid med Sosialistpartiets tidligere statsminister Manuel Valls, hevdet Plenel. Valls mislyktes med å bli sitt partis presidentkandidat i fjor, og har nå som medlem av nasjonalforsamlingen liten politisk innflytelse. 

Tilsvar og tilspissing. Plenels anklage om krigføring mot islam var spesielt provoserende for Charlie Hebdo-redaksjonen fordi den holder til i en bunker og fordi journalistene fortsatt er traumatisert av terroren i 2015. Redaktør Riss hevdet at Plenel oppfordret til mord og ga ammunisjon til «dem som i morgen vil fullføre brødrene Kouachis arbeid», med henvisning til de to brødrene som angrep Charlie Hebdo.  

Konflikten mellom Mediapart-redaktøren og Charlie Hebdo oppsto allerede i dagene rett etter terrorangrepet. Kun én uke etter drapene publiserte Charlie Hebdo en ikonisk Muhammed-karikatur der profeten var tegnet med en Je suis Charlie-plakat i hånden under overskriften Alt er tilgitt

Plenel kommenterte forsiden med at «jeg forstår at folk kan synes den er sjokkerende». Samme måned deltok han på et møte med Ramadan, som blir beskyldt for å være en inspirator for udemokratisk islamisme. 

   Plenels uttalelse den gangen «ga inntrykk av at tegningene var den eneste årsaken til det som skjedde med oss og at Charlie Hebdo var dels ansvarlig for sin skjebne», sa Riss i et intervju med Le Point før jul. 

Idékonflikt. Konflikten mellom Charlie Hebdo og Mediapart har fått stor oppmerksomhet i franske medier de siste ukene. Den er, enkelt sagt, en konflikt mellom to hovedstrømninger på venstresiden, mellom de multikulturelle og de sekulære. Plenel-fløyen får hard medfart av Charlie Hebdos forsvarere, deriblant Laurent Bouvet, professor i statsvitenskap ved Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines-universitetet. 

«En del av venstresiden godtar ikke at ytringsfriheten, friheten til å karikere og dermed pressefriheten, gjelder i møte med religionen islam, mens de med letthet godtar disse frihetene overfor andre religioner. Som om det finnes en særegenhet ved islam», sier Bouvet til Le Figaro. 

I 2016 grunnla han en organisasjon som heter Printemps Républicain (republikansk vår), som har som mål å forsvare ytringsfriheten. Lørdag arrangerer organisasjonen, i samarbeid med andre aktivister, et stort seminar i Paris med tittelen «Toujours Charlie» (fortsatt Charlie). Det spiller på slagordet Je suis Charlie, som ble brukt over hele verden etter terrorangrepet, i solidaritet med den hardt rammede redaksjonen.

Blant dem som skal delta på seminaret, er filosofen Elisabeth Badinter og Pascal Bruckner, filosof og forfatter, som i mange år har vært en hardtslående kritiker av multikulturalisme og tiermondisme, betegnelsen på en ideologi som anklager vestlige land for alt som er galt i verden. Begge disse er kontroversielle skikkelser i fransk offentlighet.

Plenel på sin side anklager Charlie Hebdo, Badinter og deres meningsfeller for å være islamofobe, og sammenligner dagens rasisme overfor muslimer med jødehatet på 1930-tallet. En stor del av den franske venstresiden er lydhør for Plenels syn. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse