00:00 - 02. februar 2018

Hjertets logikk

Claire Denis’ Let the Sunshine in er som kjærligheten den forsøker å beskrive: ukonvensjonell og ukontrollerbar. 

Uten taktikk: Isabelle (Juliette Binoche) kaster seg inn i det ene forholdet like besynderlig som det andre. Foto: Storytelling Media

Da forlaget Spartacus ga ut sin norske oversettelse av Roland Barthes’ klassiker Fragmenter av kjærlighetens språk (1978) for noen år siden, valgte de å markedsføre boken med et sorthvittbilde av et par som er i ferd med å kysse, og tittelen plassert under i saklig Times New Roman-font. Kunne forlaget oppnådd høyere salgstall om de prydet forsiden med rosa løkkeskrift over en kvinne som skuer lengtende mot horisonten? Håpet om at den franske filosofen var en uoppdaget Jojo Moyes ville ikke vart lenger enn en liten teslurp, der leseren fortumlet krøp ned igjen fra sofaen med Barthes i den ene hånden og en full kopp i den andre. Hva i all verden har vi her?

På samme måte vil et kinopublikum som forviller seg inn på Claire Denis’ Let the Sunshine in i håp om å flykte inn i en romantisk komedie med Juliette Binoche, returnere forbauset til virkeligheten. Like lite som Fragmenter av kjærlighetens språk er en selvhjelpsbok for forsmådde elskere, eller romantisk reise til Egeerhavet, er Let the Sunshine in en klassisk hollywoodromanse.

Førstnevnte er både et forvirrende og svimlende presist forsøk på å kategorisere og analysere måten litteraturen (og vi) beskriver kjærligheten på, frigjort fra rådende krav til narrativ logikk og ønsker om å underlegge elskov en samlende og konkluderende moral. Selv om kjærlighet ikke fungerer, er det alltid umaken verdt, skriver Barthes. «Denne staheten er kjærlighetens protest: mot ’gode grunner’ til å elske annerledes, bedre og uten forelskelse, hever det seg en sta stemme: stemmen til den umedgjørlige elskeren» (min oversettelse).

Annonse