00:00 - 02. februar 2018

Fusker i faget

Med det tvetydige mordmysteriet Mosaic går Steven Soderbergh i rette med true crime-sjangerens dilettanteri.

Før det går galt: Sharon Stone og Paul Reubens på fest i småbyen. Foto: Claudette Barius / HBO

Det finnes to utgaver av Steven Soderberghs Mosaic: Den ene er en interaktiv film som ble lansert som en app på det amerikanske markedet i november i fjor, og den andre er en tv-serie i seks deler som nylig hadde premiere på HBO. I Norge er det kun sistnevnte som er tilgjengelig, og selv om det hjemlige publikummet dermed går glipp av muligheten til å leke detektiver og filmklippere, er tv-versjonen like fullt en sinnrik og underholdende dekonstruksjon av true crime-sjangeren slik den utfolder seg i dag.

Handlingen kretser rundt den berømte forfatteren og illustratøren Olivia Lake (Sharon Stone). Lake har tjent en formue på sin bestselgende barnebok Whose Woods These Are, og trukket seg tilbake til sin eiendom i en pittoresk fjellby i delstaten Utah, hvor hun driver en stiftelse som arbeider for å fostre kreativitet hos barn og unge. De to første episodene av serien er viet Lakes flørt med den unge tegneserieskaperen Joel (Garrett Hedlund) og hennes forhold til svindleren Eric (Frederick Weller), og kulminerer med et drap.

Fortelling om fortellinger. Når den avdødes hånd blir funnet fire år senere, overbeviser Erics søster Petra (Jennifer Ferrin) politimannen Nate (Dean Ratray) om å gjenåpne saken. Følelsen av at Soderbergh leker med publikum, er til stede fra første stund, men selv om de innledende episodenes insisterende fargefiltre og uskarpe bildekanter formelig skriker «rekonstruksjon», holder de seg langt på vei innenfor rammene av konvensjonell krim. Det er først når Petra trer frem som drivkraften bak etterforskningen at Mosaic utvikler seg til et særegent og virkelig interessant tv-drama.

Annonse