Annonse
00:00 - 19. januar 2018

For mye arkitektur

Grensene sprenges for hva man kan forvente av sosial boligbygging, i et prosjekt der alt er bra – unntatt arkitekturen.

Sterk vilje: Anlegget i Ulsholtveien 31 er født ut av både en ressursbruk og et ambisjonsnivå som går langt utenpå hva man kan forvente av et sosialt boligprosjekt.
Annonse

Hjelpe meg, her har det vært arkitekter på ferde!

Det er min umiddelbare reaksjon da jeg rusler opp Ulsholtsveien og får øye på Haugen/Zohar arkitekters prisvinnende «førstehjemsboliger» på Furuset i Oslo. Den følgende teksten blir et forsøk på å finne ut om dette spontane hugget i mellomgulvet kommer av begeistring, vemmelse – eller noe midt imellom.

Men først noen faktiske forhold. Anlegget i Ulsholtveien 31 er født ut av både en ressursbruk og et ambisjonsnivå som går langt utenpå hva man kan forvente av et sosialt boligprosjekt. Tomten tilhører Stiftelsen Betanien, som også står som utbygger, men prosjektet er blitt gjenstand for en slags perfekt storm, der en rekke gode krefter i norsk byggebransje har tumlet sammen. Husbanken, Oslo kommune og miljøtenketankene Enova og FutureBuilt har alle bidratt, og med arkitektene Haugen/Zohar i spissen har dette laget skapt et forbilde hva både arkitektur, miljø og finansiering angår, og sopt med seg Arkitekturprisen 2017 på veien.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse