00:00 - 19. januar 2018

Firehundreårsnatten er avlyst

I motsetning tidligere antatt drev nordmenn med avansert malerkunst midt i nasjonens mørketid, sier konservator Kristin Kausland.

Alterskap fra Kvæfjord kirke, Troms, ca. 1510. Før var det antatt at alle slike alterskap var laget i utlandet. Det er feil, sier konservator Kristin Kausland.

 

Så skrev Ibsen i Peer Gynt. De 426 årene, fra 1388 til 1814, hvor Norge var underlagt Danmark, er den store kulturelle og materielle nedturen som stiller dagens Norge i kledelig relieff. Men var den så mørk, egentlig?

Vi var kanskje fjellaper. Men vi var aper med pensler. Det er en av konklusjonene i avhandlingen til Kristin Kausland, postdoktor i kunstkonservering ved Universitetet i Oslo. Hun skrev nylig den aller første doktorgraden i konservering ved et norsk universitet. Kausland sier hun har gjort «nye funn [som] river ned myten om ‘firehundreårsnatten’, og bidrar til å vise en kontinuitet i norsk kunsthistorie fra middelalderen frem til 17- og 1800-tallets anerkjente gullalder».

Annonse