00:00 - 19. januar 2018

Jeg vet hvor Syd Barrett bor

Tvers gjennom britisk popkultur og videre med Television Personalities.

Cambridge/Oslo: Dan Treacy (til venstre) og hans Television Personalities har lenge vært en favoritt i Oslos musikkundergrunn. Her fra en konsert på Last Train i Oslo i 1990. Konserten markerte åpningen av rockepubben som konsertscene, foreviget av hoffotograf Morten Andersen. Foto: Morten Andersen

Jeg husker fremdeles fonttypen på de knudrete, gule sidene. Den klamme tenåringsfingeren som strøk nedover innbyggernavnene på B i den engelske universitetsbyen Cambridge. B for Barrett. R. K. «Syd» Barrett.

Var det virkelig lille meg som skulle løse mysteriet? Finne den geniale grunnleggeren av Pink Floyd, sist sett offentlig på en scene i hjembyen 22 år tidligere? Rockens største enigma, som angivelig bodde hjemme med mamma etter at LSD og musikkbransje hadde forsynt seg av hans skjøre sinn. Motet mitt sviktet. Telefonkatalogen ble lagt pent på plass i den røde telefonkiosken på Barton Road.

Jeg skylder på Dan Treacy. Den fascinerende hjernen bak det tøylesløse bandet Television Personalities. En artist så besatt av psykedelisk musikk, kunst, kultfilmer og litteratur fra sekstitallet at gruppens plater var som rene manualer i britisk popkultur. Fra det fenomenale debutalbumet And Don’t The Kids Just Love It (1981) ble den naivistiske «I Know Where Syd Barrett Lives» stående som deres største kulthit. Badende i fuglelyder, fremført på en akustisk gitar, røper Treacy med barnlig stemme: «But I know where he lives / And I visit him / In a little hut / In Cambridge.»

Annonse