Annonse
00:00 - 26. januar 2018

Maktsyk klovn

Trøndelag Teaters Ubu bombarderer publikum med påfunn av varierende kvalitet.

Herr og fru Ubu: Stine Fevik og Karl-Vidar Lende deler et ettertenksomt øyeblikk mellom alle spilloppene.
Annonse

Det starter med overdådige mengder med teaterblod, servering av pølser i lompe til publikum og allsang til Edwin Starrs War: «What is it good for / absolutely nothing». Anti-vietnamkrig-rockelåten fra 1969 levner liten tvil om at den slovenske regissøren Tomi Janezic ønsker å drøfte krigens meningsløshet.

Han har tatt utgangspunkt i Kong Ubu av franskmannen Alfred Jarry, men også i den dramatiske premieren som teaterstykket hadde i 1896. Stykket, om den brutale og irrasjonelle kongen som ikke skåner noen for å få mer makt, vakte så sterke reaksjoner at første forestilling også ble siste. Det surrealistiske og absurde er også vektlagt i Trøndelag Teaters oppsetning, men hva skal til for å vekke publikum i dag?

Klovnekonge. Kledd i et hvitt klovnekostyme og med hvit ansiktssminke er Ubu (Karl-Vidar Lende) fanget i en gjennomsiktig boks av pleksiglass. Hans eneste selskap i den rektangulære fengselscellen er et toalett. Han skriker av full hals på skingrende bergensk; beordrer, krever og klager. Ubu er en parodi på en typisk diktator, bare at denne klovnen er stengt inne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse