00:00 - 12. januar 2018

Letter på strikkeluen

 Evige tenåringer vender tilbake med luft rundt hodet.

Musikk er som klesplagg. Tenk på countrystjernens olabukser eller dirigentens pingvin. Jazzens skarpe dresser eller grungens kluntete tømmerhuggerskjorter. Den er et stort utvalg hodeplagg. Fra Bowies fedora til Ian Browns solhatt. Og strikkelue. Godt tredd nedover en uvasket sveis. Plagget jeg forbinder med bandet Savoy, selve hovedrekvisitten i enhver amerikansk slackerfilm om generasjon X’ ulidelige tafatthet. Slike man humret skakt av, liggende halvveis ute av sofaen, en gang på det bekymringsløse 90-tallet. Clerks, Kids, Slacker, ja, hva het de nå alle sammen …

Det var denne drakten Norges største popdramatiker Pål Waaktaar Savoy og ektefelle Lauren valgte da de staket ut egen kurs i 1996. Røffe gitarer, analogt støv og en utstudert, seig bakpåhet som krevde en viss porsjon tålmodighet. I sine beste stunder glimtet de til med flotte poplåter og givende dypkutt, i sine verste hørtes de ut som et band som kollektivt duppet av foran MTV-programmet 120 Minutes. Åpenbart et interessant motstykke til moderskipet a-ha, men cd-ene havnet etter hvert på loftet sammen med mange andre artister fra denne tiden. I en stor, uformelig striesekk merket «alternativ rock». Ikke akkurat ihjelspilte.

Aktiv krabat. Til å være Norges mest kjente ikke-kjendis, har Waaktaar Savoy den senere tiden holdt overraskende høy profil. Med en god duoplate signert Waaktaar & Zoe, a-has solfylte konserter uten strøm og biografien Tårer fra en stein, ført i pennen av Ørjan Nilsson.

Annonse