00:00 - 19. januar 2018

Kledd for å tenke

Det vi har på oss kan være en glede, men også et fengsel.

Klesklode: Figuren på toppen av Victor Mutelekeshas The Phantom of Self er en avstøpning av kunstnerens kropp. Tekstilene i kloden har han samlet inn fra venner og kjente verden rundt.  Foto: Istvan Virag

På en klode av gamle klær ligger en lysende skikkelse utstrakt på magen, som om han vil omfavne eller gi seg hen til verden. Figuren er en avstøpning av kunstnerens kropp, omgjort til en lampe av gjennom­skinnelig plast. De innlagte lysslyngene kaster et forsiktig skjær over den tettpakkede bunten med tekstiler, som norsk-zambiske Victor Mutelekesha har fått fra venner og kjente over hele verden. Han prøvde å finne mennesker med variert bakgrunn, alder og etnisitet. Så hvorfor virker plaggene så like?

Årets første utstilling på Akershus Kunstsenter har fått tittelen Jeg kler meg / Ergo er jeg? Kronet med et spørsmålstegn virker det kartesianske ordspillet noe tvilrådig, som om også kuratoren er skeptisk til den typen fake news en kleskode kan være. Et plagg kan kjennes intenst personlig, slik det bæres mot kroppen som et ekstra lag hud, men det ligger også mye latent kultur i klær, som kan brukes til å utforske og uttrykke gruppetilhørighet og kreativitet.

Second hand. Ifølge Mutelekesha hadde de fleste som bidro med klær til prosjektet The Phantom of Self, allerede plukket dem ut av garderoben, for å gi dem til Fretex eller andre veldedige organisasjoner. Han forteller at selv om det ikke var hensikten med verket, gir det en god følelse å vite at han har forhindret disse avlagte vestlige klærne fra å havne på Afrikas second hand-markeder. Våre milde gaver blir nemlig ikke bare godt mottatt. De siste par tiårene har bruktimporten nærmest tatt knekken på en blomstrende lokal tekstilindustri.

Annonse