00:00 - 26. januar 2018

Høy i hatten

Gjør det enkelt, billig og med hjemmelaget butterdeig og masse trøfler på, var budskapet fra mesterkokken og sirkusdirektøren Paul Bocuse, som døde forrige lørdag.

Den første moderne kokken: Hatten, drakten, stjernene og all verdens nypusset kobber og bladgull klarer ikke å skjule det faktum at Paul Bocuse ikke kun var den gammeldagse mesterkokken, skikkelsen han elsket å spille. Foto: Michel Artault / Gamma-Rapho / Getty Images

Forrige lørdag døde den franske kjøkkensjefen Paul Bocuse. Få kokker har oppnådd mer prestisje – og mer penger. Få har satt større preg på den kulinariske verden. Hvem var han? Hva sto han for? Hvorfor i all verden skal vi kjenne til ham her i Norge, bortsett fra at han var kompis med Hellstrøm?

Etter at han døde, søkte jeg opp bøker og gamle tv-opptak for å bli bedre kjent med mannen som jeg hørt om så lenge jeg har jobbet med mat, men bare møtt én gang, under et arrangement i regi av Michelinguiden i Paris. Da var han en gammel og skjør guddom som steg ned til oss i noen minutter, før han ble ledet ut av medhjelperne sine.

Jeg ender opp med å fråtse i episoder av Bocuse à la carte, tv-serien han spilte inn på 1980-tallet, da han var på toppen av karrieren. Å se på disse gamle opptakene gir en merkelig parallellforskjøvet nostalgi, slik vi nordmenn kan føle når vi ser på en amerikansk såpeopera fra 1950-tallet. Det har noe gammelmodig og romantisk over seg, men siden vi ikke har noe egentlig forhold til det vi ser – vi har ikke sett det før, vi er for unge, det var ikke fjernsyn i Norge på den tiden – ser vi det ikke bare gjennom tidens, men også uvirkelighetens slør. Jeg klarer ikke helt å riste av meg mistanken om at det hele er en spøk, at det er parodien av serien jeg har kommet over. Det er lite respektfullt å si slikt, men ta en titt selv. Du må i hvert fall være temmelig humørløs for å ikke legge merke til at skikkelsen i den veldig høye hatten bærer en påfallende likhet med den godmodige og høytidelige animasjonsfiguren Gromit, som i kortfilmen Den enes død, den annens brød, der han er baker, til og med har helt lik hatt.

Annonse