00:00 - 19. januar 2018

Hammerens lov

I teknologiens tjeneste blir mennesket et villig verktøy.

Tapte ferdigheter: Ingrid Book og Carina Hedén viser fotografier av kjøkkenredskaper som i stor grad har gått ut av bruk, forbausende mange har vært brukt til å lage små skulpturer av smør. Foto: Book & Hedén, still fra SHOW-HOW (2013)

Syv hammere står og vipper med hodet ned, på hver sin murstein utover gulvet. De er tilkoblet elektroniske magneter som får dem til å røre på seg: Noen rykker og hakker, andre gynger lik pendelen i en bestefarsklokke. Kunstneren går rundt og justerer, løfter en hammer som har stanset, setter den i en annen vinkel og får den i gang igjen.

Kunstnerforbundet viser ofte fire kunstnere på en gang, ikke i form av en gruppeutstilling, men som flere separatutstillinger, gjerne med hver sin tittel. Iblant går det likevel an å finne forbindelser mellom arbeidene.

Hammerens lov. Hammerinstallasjonen i Overlyssalen er laget av Snorre Ytterstad. Tittelen Hvis alt du har er en hammer har egentlig en fortsettelse: « … kan hvert problem se ut som en spiker.» Ytterstad forbinder sitatet med den amerikanske generalen Wesley Clark, som i 2007 kommenterte USAs aggressive utenrikspolitikk med syv kriger på fem år.

Annonse