00:00 - 12. januar 2018

Den høylytte bokens historie

Fonoboken: «The phonograph at home reading out a novel.» Alt i 1878, året etter at fonografen ble oppfunnet, fabulerte avisen The Daily Graphic om at maskiner kunne lese bøker høyt. -

År 380: Høylytte bøker er ikke noe nytt. Om vi går langt tilbake i tid, var alle bøker høytlesninger: Folk leste inni seg, men høyt, selv om de var alene. Da kirkefader Augustin besøkte Ambrosius, biskopen i Milano, i år 380, skrev han om noe overraskende han hadde sett biskopen gjøre: «Når han leste, lette øynene over siden og hans hjerte søkte etter mening, men hans stemme var stille og hans tunge var i ro. […] Da vi kom for å besøke ham, fant vi han slik, lesende i stillhet. For han leste aldri høyt.» Dette mener blant andre Alberto Manguel, forfatteren av boken En historie om lesning, er første gang stille lesning er beskrevet.


 

1928: Radioteateret samlet nasjonen til samlingsstund rundt lydutgaver av krim, grøss og de store norske klassikerne.


 

1931: Det amerikanske blindeforbundet starter «Talking Books Program», som skulle produsere innlest litteratur til blinde. De første opptakene inneholdt blant annet tekster av Helen Keller og Edgar Allan Poe.


 

1979: Da Sony Walkman ble lansert, kunne du endelig få en privat lydopplevelse mens du var på farten.


 

1987: Her i Norge startet Lydbokforlaget opp på Melhus i Sør-Trøndelag. De klarte å forhandle seg til lydrettighetene til en del norske bøker som de så distribuerte på kassett og etter hvert også på cd. Senere fulgte de store forlagene og andre selskaper etter.


 

1999: Deletjenesten Napster blir grunnlagt, og delerevolusjonen begynner å blomstre på nett. I begynnelsen handlet den særlig om deling av lydfiler – gjennom nevnte Napster – og senere svenske The Pirate Bay.


 

2000: Etter årtusenskiftet begynte ting å endre seg. Lydbøker kunne gjøres om til 1-ere og 0-er på internett. Lydbokforlaget i Norge begynte derfor å eksperimentere med nye måter å dele bøkene på. De testet blant annet en lydradio på nett.

­– Da fikk vi masse tilbakemeldinger fra folk som lurte på når det kom mer, sier Håkon Havik, som på den tiden jobbet i Lydbokforlaget.

– Jeg fikk følelsen av at det var et stort behov for å få historier lest høyt, digitalt. Det behovet har vært dypt underkommunisert i den offentlige bokdebatten, sier han i dag.


 

2008: Nettbutikken Amazon begynte å tilby lydbøker etter å ha kjøpt opp selskapet Audible. Lyttere kunne kjøpe og laste ned bøker på Ipoder og andre mp3-spillere.


 

2017: Lydbokforlaget kom ut med bokstrømmetjenesten Fabel, som en norsk konkurrent til Storytel.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse